Futómese 9. rész: Miért pont a Gellért-hegy?

2019.07.18

Ma megint Szélboszorka indult neki hajnalban a futkosásnak. A magicbooksonline.mag-on megrendelt könyvek még nem érkeztek meg, de a házi könyvtár és az elektronikus könyvolvasóra letöltött többezer oldalas varázstörténeti írásokból annyit más sikerült összevakarnia, hogy van valami nyomós oka annak, hogy a gonosz varázslók és boszorkányok mocsok bandája ennyire rá van gerjedve a futókra. Mert mi a megmeredt macska farkáért szarakodnának velük átkokkal, szigetre történő száműzetéssel meg hasonló baromságokkal, ha nem lenne rá okuk.

Az már tuti, hogy a titkok nyitja valahol a hegyek környékén keresendők. Főleg a Gellért-hegy látszik központi jelentőségűnek. Nem kell hozzá lángésznek lenni, hiszen az ugye mindenki számára ismert, hogy a boszorkányszombatokat ezen a jobb sorsra érdemes hegyen tartották a banyák. Ez eddig oké, de mi köze az egésznek a futókhoz? Itt két dolog körvonalazódik egyelőre a szakirodalom alapján.

Az egyik, hogy tényszerű, hogy a boszorkányok vagy a seprőjükön vagy a megrontott, elátkozott emberek hátán jutnak fel a hegy csúcsára. Főleg fiatal legényeket használnak erre. Van is egy olyan mondás, hogy a "sovány ember olyan, mint akin a Gellért-hegyére járnak".

Ezek után érthetőnek tűnik, hogy nem nézték jó szemmel, ha fiatal legények és leányok csak úgy szaladgálnak fel, anélkül, hogy minimum egy banya a hátukon ne ülne. Na akkor elátkozták őket a futóapp átkokkal, de ez sem segített, ezek a megátalkodottak csak hágták a hegyet továbbra is. Ráadásul, a futók most már más hegyeken is szaladgálnak, jelölgetnek, s ezzel teljesen felbaszták a boszik agyát.

Másrészt egyes dokumentumokban előkerültek történetmorzsák egy - az ősi időkben keletkezett - viszályról. A történet szól valami futólányról, aki úgy cserélgette a futócipőjét, mint más a pasijait, egy boszorkányról és valahol kettőjük között egy királyfiról, de erről az ügyről nem derült ki egyelőre több.

Szélboszorka helyszínelés céljából ma kora hajnalban felfutott a Gellért-hegyre, felmérni az állapotokat. Vannak-e banyák, varázslók? Eszébe jutott, hogy lehet, hogy hajnalban a boszorkányok japánoknak álcázzák magukat, de erre nem talált konkrét bizonyítékokat.

Ma a Piroska utcai Kiskirálylányt látogatta meg, mert Ő mégis inkább a hegyek közelében van, de nála semmi infó nem volt.

A Várkert Bazár felé kerülve még megnézte a Duna-partot, ahol kivételes nyugalom volt. Mert a végén minden jó, hiszen hegyre futni jó.