Futómese 68. rész: Kávé és futás

2020.10.31

A felébredés helyzet nem változott semmit. Talán a tengervíz, talán a balzsamos levegő, talán az, hogy errefelé nem szórakozik velük a Gonosz Banyák Bandája és orkok sincsenek a közelben, talán, talán. Mindenesetre itt úgy alszik mindenki, mint a csecsemők. Ha későn is, ébredés után azért Széltündérre is rákacsintott a futócipő és menni kellett.

Ez a másik közös a bandában, legyen tündér, boszorkány, sárkány vagy akár párduc. A függőség. A futás drog, azt mindenki tudja. A sárkányok eléggé rászoktak a gyógynövényre, füstölögnek rendesen. S akkor itt a kávé megszentelt helyén, Olaszországban, elkerülhetetlen volt a koffeinfüggés kialakulása. Négy nap sem kellett hozzá. Mire pénteken Széltündér visszaért eufóriában és izzadságban fürödve a futásból, az összes sárkány kávét főzött. A nappaliban gőzölgő csészékkel ültek és fújták hozzá a füstöt.

- Mintha egy arab kávéházban lennénk - morgott Szélboszorka, akinek futáselvonási tünetei voltak egy nap után - Már csak azt nem értem, ha ennyi kávét iszunk, miért alszunk annyit, mint egy mormota.

- Ne morogj már, Boszi, tessék itt a tied - nyugtatgatta Széltündér - én meg mesélek a futásról és a kávéról.

Szélboszorka forgatta egy kicsit a szemeit, de aztán magához vette a csésze kávét és leheveredett a nappaliban hátát Rímának támasztva.

- Szóval a koffein és a futás is növeli az endorfinszintet - kezdte Széltündér.

- Jaj, ne, Tündibündi - állította le Boszi a tesóját - nehogy pszichológiai kiselőadást tarts itt nekünk a szabadságunk alatt, mert mindjárt agyonütlek!

Széltündér kissé megsértődött, de mivel a sárkányok is bólogattak, bár lehet, hogy csak a kávé-füst kombótól elbódulva ingadozott a fejük, ezt a vonalat feladta és inkább arról beszélt, hogy fogyóhold van és húzódik vissza a tenger és mennyi kicsi kagylóhéj borította a partot. És hogy nagy traktorokkal simítják a homokot és hogy ő rajzolt bele egy szívecskét és azt írta bele "RUN" és hogy mennyi pecás volt kinn és ... De ekkor Zelma és Flow akkorát ásítottak, hogy Vinkit kivitte a fürdőszoba ablakon a huzat és így Széltündér még jobban megsértődött, de úgy tett, mintha nem lenne megbántva.

- Hát jó, akkor koncentráljunk a kávéra. Boszi, ebben te vagy a szakértő - fordult kissé szarkasztikusan és tettetett érdeklődéssel Szélboszorka felé - Mi is a helyzet a kávé szerepét illetően a boszivilágban?

- Jobban megy a repülés, ha iszol egy kis koffeint - válaszolta Boszi.

- Nem arra gondoltam - piszkálódott tovább Széltündér.

- Jól van már, ne gúnyolódj - sóhajtott Szélboszorka - nekem semmi közöm a kévázaccos jósláshoz. Láttál már kévézaccot? Mindenki azt lát benne, amit akar. Gyíkot, hulló falevelet, poloskát, hajgumit de leginkább piszkos csészealjat. Baromság az egész.

De már késő volt. Az összes sárkány ott sorakozott a csészéjével Boszi előtt és vigyorogtak rá szélesen. Boszinak nem volt más választása, röhögött egyet, aztán szépen megjósolta mindenkinek, hogy rohadt gyorsan szedjék össze magukat és irány a strand, mert ha nem, mindenkinek szét lesz rúgva a segge és mindez tíz percen belül. Mert jósolni csak a közeljövőre lehet. Aztán ivott még egy kávét.

Mert minden jó, ha van kéznél egy csésze risztrettó.