Futómese 31. rész: Ez csak mese...

2019.11.02

Kedd reggelre kitavaszodott és Szélboszorkának is elege lett a "Jól áll nekem a depresszió" hangulatból. Depiben csak nyavalygós verseket lehet írni, ami csak arra jó, hogy Széltündér amikor olvassa, könnyeket ontson. Meg esetleg arra, hogy ha kinyomtatná valaki, akkor Panni néni fel tudja vele szedni a lábtörlőjéről a macskaszart, amit szerencsétlen befásult háziállata produkált. Na, ebből mondjuk az látszik, hogy a versek legalább szarnak jók.

A lányok jó korán keltek, mert a madarak akkora ricsajt rendeztek már hajnali ötkor, hogy képtelenség volt tőlük aludni. Ez a baj, ha a ház macskája katatóniába süpped, cincognak az egerek meg csiripelnek a madarak. Bezzeg, ha valami jó erőben lévő kandúr hegyezné a bajszát, akkor kussolnának.

De ez most itt részletkérdés, a lényeg, hogy Szélboszorka még a napfelkelte előtt elindult. Már említettem, az azért jó, mert ilyenkor tud beszélgetni Kiskirálylánnyal, nincs senki a korzón, aki csodálkozna vagy akár szóvá tehetné, hogy miért dumál egy mozdulatlan bronzszoborhoz. Mert az emberek nem látják, hogy él szegény Kiskirálylány, csak bronzzá dermesztették.

Amúgy is mit látnak? Csak mozdulatlan bronzszobrokat, lusta macskákat a konyhaszéken, sarokba vágott rossz söprűket. Nem hallják az erdőben a fák beszélgetését és azt hiszik, hogy az normális, hogy a sárkányoknak mindig hiánytalanul levágják az összes fejét a mesékben. Pedig a sárkányokkal semmi baj nincs. Fel se merül, hogy ez csak a véres szenzációhajhászásról szól, nincs alapja, koholmány az egész és a már említett koncepciós per miatt van. Aztán a meseírók meg ráhúzták magukat erre, mert látták, hogy tetszik a népnek. Persze, mert az embereket zavarta, hogy a sárkányoknak több feje van. Akkor meg több agya meg ilyesmi. Mert dögöljön meg az, akinek bármiből is több van. Na ilyenek. Grimmék meg a többi pénzéhes műmesélő meg kiszolgálja őket. De a népmesélők is megérik a pénzüket, úgy kitekerik a sztorit amennyire csak bírják, hogy betegyék a művüket egy válogatásba.

Hát ki hiszi azt el, hogy jön a Királyfi, elvégzi a kötelező gyakorlatokat - sárkányölés, élet vizének megtalálása, vár építés egy éjszaka alatt stb - és izzadtan, fáradtan megjelenik a Királylány előtt és az rögtön eszét vesztve beleszerelmesedik. És vica versa. Hát ez kurvára nem így van a valóságban. Van például amikor nem a királyfi nyer, hanem a sárkány, s ilyenkor már nem nagyon tud a Királyfi a Királylány szeme elé kerülni. Van olyan is, hogy megzsarolják a sárkányt vagy lefizetik, s nincs is bajvívás, csak a sárkány elköltözik és pont. Aztán meg vannak hormonok is könyörgöm, s ha nem működik a kémia, akkor hiába vonul be a királyfi győzedelmesen, mehet amerre lát. Vagy a Királyfi miután meglátja a Királylányt inkább kifordul és visszamegy a sárkányhoz.

Szóval megy itt a mesélés, de nem szabad hinni egyiknek se. Legalja. Meg vannak jól vezetve az emberek, hagyják őket a varázstalan világban, a tudatlanságban. Azért nem hiszik el, hogy van varázsvilág, mert ilyen buta történeteket hallanak róla. S akkor inkább legyintenek, hogy "ez csak mese".

- Még szerencse, hogy van bennem egy kis varázsvér, különben szétunnám magam -Szélboszorka futott hazáig szélesen mosolyogva, a végre megérkezett ragyogó tavaszban.

Azt meg nem is mondom, pedig a legfontosabb, hogy a hétvége nagy munkában telt.

- Most, hogy kiástuk a csatasöprűt, kell egy hadsereg - mondta Szélboszorka.

- Az nem olyan egyszerű. Azt sem tudjuk ki van velünk, ki ellenünk - magyarázta Széltündér - először ezt kell kinyomozni. Mert az egyértelmű, hogy a banyatanya ocsmány népsége ellenünk van. De mi van például a sárkányokkal, manókkal, ilyen tündérekkel, olyan tündérekkel, koboldokkal? A varázslókról már nem is beszélve. A fene se ismeri ki magát ebben a varázslatos mai világban. Azt hiszed valakiről, hogy Veled van, aztán rádnyom egy olyan átkot, hogy a fal adja a másikat.

Nincs más lehetőség, elkezdték a varázslények és kevésbé varázslények átvilágítását, mert nem lehet akárkiben bízni. Az emberekkel kapcsolatban - ahogy az már szokott - megint nem értettek egyet. Szélboszorka szerint kuka az egész banda, de Széltündér szeretne adni nekik egy kis esélyt a megvilágosodásra. Meglátjuk.

Addig is jó, mert megy a kategorizáció.